Jakie mięso jest najzdrowsze?

Mięso jest nieocenioną bazą ludzkiej diety, pod warunkiem, że wybierzemy taki rodzaj, który najbardziej nam służy. Które z mięs jest szczególnie bogate w minerały i witaminy, a przy tym nie zawiera szkodliwych dla zdrowia składników?

Ryby – źródło długowieczności

Wszyscy wiemy jak wiele walorów odżywczych mają ryby. Szczególnie docenili to Japończycy, Skandynawowie i kraje, które otacza morze. Wiedzą oni, że ryby bogate są w pełnowartościowe białka, nie gorsze niż mięso innych zwierząt, a nawet lżej strawne. Mięso ryb jest także bogate w składniki mineralne, takie jak fosfor, żelazo, wapń. Występuje w nim wiele witamin, między innymi z grupy B, B1, B2, oraz A i D. Dlatego istnieje tak wiele przepisów na to, jak smacznie przyrządzić ryby. Mięso to charakteryzuje ponadto niska zawartość tłuszczu, co sprawia, że są polecane przy wszelkich dietach. Pamiętajmy by odpowiednio przyrządzić ryby. Najlepiej jest używać świeżych, a jeśli nie ma takiej możliwości, wybierajmy mrożone.

Zdrowe potrawy z drobiu

Intensywna hodowla drobiu sprawia, że jest on bardzo popularnym produktem spożywczym. Mięso drobiowe jest źródłem pełnowartościowego białka, a przy tym zawiera mało tłuszczu, bogate jest w składniki mineralne jak i witaminy B1, B2 czy PP. Zapewne stąd bierze się tak wielka liczba przepisów kulinarnych uwzględniających drobiowe mięso jako główny składnik. Największą popularnością zawsze cieszyły się u nas kury i kurczęta. Mięso indycze również ma swoich zwolenników ze względu na delikatny smak. Na przyrządzanie kaczek istnieje wiele wykwintnych przepisów, które jednak charakteryzują się pewnym stopniem trudności. Najlepiej jest docenić smak takich dań przygotowanych przez profesjonalnych kucharzy. Mniej popularnymi rodzajami drobiu są gęsi, perliczki i gołębie. Dania z nimi przygotowywane są raczej od święta, ze względu na trudno dostępne składniki.

A może bez mięsa?

Istnieje przekonanie, że osoby, które nie jedzą mięsa, mają wiele trudności ze skomponowaniem jadłospisu. Jeśli jednak zajrzelibyśmy do kuchni wegetarian, okazałoby się że niekoniecznie jest to prawda. Istnieje bardzo wiele pysznych przepisów kulinarnych na dania bez mięsa, które są równie odżywcze, smakowite, aromatyczne, sycące i dostarczają wszystkich potrzebnych składników. Niekiedy wegeterianom potrzebna jest suplementacja witaminy B12, jednak i tego da się uniknąć, wykorzystując w swoich daniach składniki, które naturalnie ją posiadają, a oprócz mięsa jest takich sporo. Rozpoczynając przygodę z wegetarianizmem dobrze jest zasięgnąć porady dietetyka lub lekarza, a także zaopatrzyć się w książki, które rozwieją wątpliwości i dostarczą przepisy na smaczne i pożywne dania, których przygotowanie nie przyczynia się do śmierci żadnego zwierzęcia.