Muffinki czekoladowe z cukierkami – przepis

Muffinki to bardzo wdzięczne babeczki, które robi się niezwykle szybko i prosto. W wersji czekoladowej kochamy je za pyszny słodki smak i aromat. Do ich przygotowania możemy wykorzystać różnorodne dodatki, takie jak owoce czy bakalie, jednak my proponujemy bardziej oryginalny i jeszcze pyszniejszy przepis z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.

Jak zrobić idealne muffinki?

Przygotowując muffinki należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, by wyszły idealnie równe, odpowiednio słodkie o zwartej konsystencji. Przede wszystkim należy oddzielnie mieszać suche i mokre składniki. Ciasta na muffinki nie miksujemy, a jedynie mieszamy kilkoma szybkimi ruchami. Aby babeczki nie miały niesymetrycznych wierzchołków nie należy nagrzewać piekarnika do zbyt wysokiej temperatury. Z drugiej strony zbyt niska może spowodować spłaszczenie wierzchu.

Przepis na zawsze udane muffinki

Muffinki czekoladowe od Wedla są bardzo proste w przygotowaniu, a efekt jest znakomity! Wszystko za sprawą odpowiednich proporcji składników i niespodzianki w środku w postaci słodkich czekoladowych cukierków. Do przygotowania przepisu będziemy potrzebować:

  • 12 sztuk kolorowych papilotek do foremek
  • 100 g cukierków z Mieszanki Wedlowskiej
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
  • 5 g sody
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 160 g cukru
  • 2 jajka

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do drugiej miski. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki wraz z rozpuszczonym mlekiem i masłem. Mieszamy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone w kostkę cukierki z Mieszkanki Wedlowskiej (nie używamy cukierków z galaretką) oraz posiekaną czekoladę. Gotową masę przekładamy do papilotek w blaszce i pieczemy 180 stopni C przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić suchym patyczkiem czy muffinki są gotowe. Muffinki czekoladowe od Wedla znakomicie smakują z polewą czekoladową oraz pokruszonymi cukierkami. Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]